Despre noi

Mă numesc Violeta Rebeja şi sunt psiholog consilier. Am absolvit Facultatea de Psihologie, Științe ale Educației și Asistență Socială din cadrul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, unde am urmat şi Masteratul în Psihologie Clinică. 

Dezvoltarea abilitatilor de comunicare

Scopul: dezvoltarea abilităților de comunicare și diminuarea anxietății pentru o mai bună adaptare socială.

Durata și frecvența: Programul include 12 ședințe. Ședința durează 90 min cu frecvența 1 pe săptămînă.

Participanții: Acest program se adreseaza tuturor doritorilor ce vreau să-și îmbunătățească stilul de comunicare și ascultare.

Numărul de persoane: grupul este de tip închis și numarul de persoane in grup este limitat între 10-12 persoane

Despre subiect: Abilităţile de comunicare au devenit critice într-o societate bazată pe interdependenţă şi schimb de informaţii. A cunoaște informația este prea puțin pentru a obține performanțe în anume domeniu, e necesar să s-o poți structura și reda idea. În acest training se analizează procesul comunicării din perspectivă psihologică pentru a ajuta participantii să-şi îmbunătăţească rapid capacitatea de comunicare interpersonală.

Beneficii:

 • programul aduce conştientizarea stilului de comunicar
 • depășirea obstacolelor ce au apărut în procesul comunicării
 • furnizează cunoştinţe de tipuri de comunicare
 • diverse modele şi abilităţi practice.
 • vă vor ajuta în mod real pentru că o să găsiţi soluţii la problemele cu care vă confruntaţi;
 • intelegerea si folosirea limbajului verbal si nonverbal ;

În training se pune accentul:

 • pe partea practică, pentru dezvoltarea noilor comportamente, care vor asigura o adaptare mai bună;
 • este petrecut într-un mod interactiv;
 • informaţiile sunt prezentate în aşa fel încât să fie uşor de înţeles şi asimilat.
 • pe deschidere și participare activă.

Dezvoltarea încrederii în sine

Scopul: dezvoltarea încrederii în sine pentru a dezvolta autoeficiența personală.

Durata și frecvența: Programul include 12 ședințe. Ședința durează 90 min cu frecvența 1 pe săptămînă.

Participanții: Acest program se adresează tuturor doritorilor ce vreau să-și cunoască nivelul de autoapreciere, să-și dezvolte încrederea în sine și să-și depășească blocajele personale .

Numărul de persoane: grupul este de tip închis și numărul de persoane in grup este limitat între 10-12 persoane

Despre subiect. Studiile arata ca toti oamenii care au reusit sa realizeze ceva cu adevărat maret in viata, au in comun o incredere in sine foarte puternica, care le-a permis sa-si urmareasca cu hotarare visurile si sa faca tot ceea ce era necesar pentru a le duce la îndeplinire.

Beneficii: Acest training vă va ajuta să actualizati resursele personale in situatii dificile, cum sa va recastigati optimismul, cum sa faceti fata propriilor temeri, sa deveniti mai increzator in propriile puteri si capacitati, sa reusiti mai bine in viata personala si profesionala.

În training se pune accentul:

 

 • pe partea practică, pentru dezvoltarea noilor comportamente, care vor asigura o adaptare mai bună;
 • pe cunoașterea propriului potențial;
 • este petrecut într-un mod interactiv;
 • informaţiile sunt prezentate în aşa fel încât să fie uşor de înţeles şi asimilat.

pe deschidere și participare activă

Dezvoltare personală

Scopul: dezvoltarea abilităților de gândire pozitivă pentru o mai bună adaptare socială.

Durata și frecvența: Programul include 12 ședințe. Ședința durează 90 min cu frecvența 1 pe săptămînă.

Participanții: Acest program se adreseaza tuturor doritorilor ce vor să învețe noi abilități. Numărul de persoane: grupul este de tip închis și numarul de persoane in grup este limitat între 10-12 persoane

Despre subiect:

 

 

 

Beneficii:

 

 • programul aduce conştientizarea stilului de gîndire
 • depășirea obstacolelor ce au apărut în procesul comunicării
 • furnizează cunoştinţe despre tipuri de găndire și aplicarea lor în diverse modele şi abilităţi practice care vă vor ajuta în mod real pentru că o să găsiţi soluţii la problemele cu care vă confruntaţi;
 • intelegerea si folosirea limbajului verbal si nonverbal ;

 

În training se pune accentul:

 

 • pe partea practică, pentru dezvoltarea noilor comportamente, care vor asigura o adaptare mai bună;
 • este petrecut într-un mod interactiv;
 • informaţiile sunt prezentate în aşa fel încât să fie uşor de înţeles şi asimilat.
 • deschidere și participare activă

Despre Terapia de scurtă durată axată pe soluții (TSDAS)

Chiar în denumirea acestei terapii – Terapia de scurtă durată axată pe soluţie, sau în formă abreviată TSDAS (Solution-Focused Brief Therapy (SFBT) – se conţine sensul ei. Această terapie este de termen scurt, axată pe scopuri şi soluţii. Ea ajută clienţii să realizeze schimbări, construind soluţii şi evitând discuţiile cu referinţă la probleme. Elementele soluţiei dorite sunt de regulă prezente în viaţa clientului (pot fi identificate prin intermediul analizei metaforelor), anume acestea se prezintă în calitate de bază a schimbărilor perpetue. Abilitatea de a prevedea schimbările este mai importantă decât înţelegerea faptului ce anume a dus la problema cu care se confruntă clientul.

Aceasta orientare nu se intereseaza de felul în care au aparut simptomele, nici chiar de factorii care întretin aceste simptome, ci se centreaza îndeosebi asupra mijloacelor de rezolvare a acestora, se centreaza pe obiective si solutii. Terapia centrata pe solutii si pe viitor si are originile în lucrarile lui Milton Erickson, echipa terapeutica a Institutului de Cercetari Mentale de la Palo Alto si echipa Centrului de Terapie Familiala Scurta, condusa de Steve de Shazer. Eckert (1993) definea terapia scurta ca fiind “orice interventie psihologica ce îsi propune sa produca o schimbare cât mai repede posibil, indiferent daca este stabilit dinainte un termen limita sau nu”. Caracteristicile terapiilor scurte:

– ideea ca fiecare persoana poseda resursele necesare rezolvarii problemelor cu care se confrunta,

– acceptarea definitiei pe care subiectul o da problemei sale;

– formarea aliantei terapeutice cât mai repede posibil;

– succesul este atribuit subiectului; terapeutul nu face altceva decât sa creeze un cadru care sa-i permita subiectului sa identifice si sa utilizeze resursele pe care le are;

– terapeutul învata de la subiect;

– evitarea angajarii subiectului la un efort deosebit (în caz contrar, beneficiile terapiei ar fi mai mici decât “investitiile” clientului) ;

– centrarea pe “aici si acum”;

– existenta unor obiective clare, specifice si tangibile în timpul disponibil; asumarea de catre terapeut a responsabilitatii de a influenta subiectul într-o maniera evidenta, deschisa.

Terapia centrata pe solutie ofera un model coerent care ne permite sa raspundem eficient la întrebarea “Cum construim solutiile?”. Acest demers cuprinde, în linii mari, trei etape importante:

 1. Definirea mai degraba a ceea ce subiectul vrea, decât a ceea ce el nu vrea.
 2. Identificarea a ceea ce merge bine, functioneaza si dezvoltarea de comportamente orientate în aceasta directie.
 3. Daca ceea ce face subiectul nu conduce la solutie, atunci trebuie facut altceva.

Desi simpla, la prima vedere, punerea în act a acestor etape nu este totdeauna usoara deoarece:

– de cele mai multe ori pacientul se prezinta la terapie cu plângeri si acuze care exprima ceea ce nu vrea sa i se mai întâmple mai degraba decât ceea ce vrea;

– investigatia clinica cu scop diagnostic îsi propune, în mod traditional, sa evidentieze “mecanismele psihopatologice”, aspectele slabe, insuficienta si neputinta clientului; educat în spiritul abordarii medicale, conform careia doar o buna cunoastere a problemei poate conduce la o solutie eficienta, chiar pacientul va avea tendinta sa-si centreze discursul pe problemele lui, ignorând ceea ce merge si functioneaza bine;

– oamenii devin usor prizonierii “solutiilor care mentin problema” [Watzlawick], care au la baza principiul multiplicarii – a face mai mult din acelasi lucru.

Practicarea terapiei si consilierii centrate pe solutie presupune abandonarea vechilor credinte cultivate de terapiile centrate pe problema, dezvoltarea unei noi “filosofii” despre oameni si problemele lor si abordarea lor în spiritul unor noi principii.

 1. Centrarea pozitiva, pe solutie si pe viitor, faciliteaza schimbarea în directia dorita.

Subiectul vine la terapeut într-un moment dificil al existentei sale. Decizia de a apela la un specialist pentru rezolvarea problemelor sale nu a fost o decizie usoara: mai întâi persoana din fata noastra a recunoscut ca are o problema, apoi dupa un numar de încercari nereusite, a recunoscut ca pentru rezolvarea problemelor lui este nevoie sa apeleze la un specialist. Acest fapt trebuie subliniat în fata subiectului: prezenta la terapie implica curaj, sinceritate, capacitate de autoreflectie, refuzul de a accepta pasiv greutatile si dificultatile vietii.

Centrarea pe problema prezinta riscul amplificarii si perenizarii problemei. Povestindu-si toate insuccesele, dificultatile si renuntarile sale, pacientul îsi alimenteaza o imagine negativa de sine, îsi diminueaza sentimentul respectului de sine si capacitatea de autocontrol. Fiecare dintre noi traieste nevoia unei imagini pozitive de sine în tranzactiile cu ceilalti [C.Rogers]. Relatia terapeutica devine puternic asimetrica, clientul “anormal” plasându-se într-o pozitie pasiva, de subordonare, în fata terapeutului “expert” în problemele celorlalti. Explicatiile si interpretarile terapeutului risca sa perenizeze problema, deoarece stabilesc o relatie necesara între mecanismele psihopatologice evidentiate si problemele prezente ale clientului, prezentul problematic fiind efectul necesar al unui trecut care nu mai poate fi schimbat.

Daca se adopta modelul centrarii pe solutie, interviul terapeutic va evidentia solutiile clientului, succesele lui, ceea ce merge bine si functioneaza corespunzator în toata activitatea sa.

Povestindu-si succesele, subiectul dezvolta imagini si emotii pozitive, iar comportamentul lui devine din ce în ce mai evident influentat de acest univers interior pozitiv. Când, în discursul subiectului referitor la viitorul lui, verbele trec de la conjuctiv si conditional la indicativ, este evident ca el vorbeste din interiorul acestui univers pozitiv despre solutionarea problemei.

De fapt, solutia problemei nu este altceva decât extensia ariei de manifestare a strategiilor de succes pe care subiectul le-a utilizat deja.

Workshop-ul durează 60 ore (2 credite), timp de 5 zile.

Metoda de predare îmbină în sine partea teoretică, ce se aplică în practică în aceiași zi, pentru o asimilare mai bună și pentru dezvoltarea abilităților practice.

La sfîrșitul workshop-ului participanții vor primi certificate care atestă pregătirea în domeniul dat din partea Cabinetului de Psihologie în colaborare cu Institutul de Formare și Cercetare Socială, ULIM.

Despre Metoda SAPHIRO sau Mișcarea ochilor de desensibilizare și reprocesare (EMDR)

Este o forma de psihoterapie scurta, cu sedinte de 90 minute in cure de 3 sedinte pentru un singur atac de panica-trauma recent (a) si cure de la 6-20 sedinte pentru atacuri multiple si vechi. EMDR este indicata in stresul posttrauimatic ( decesul unei persoane apropiate, accident, victima viol agresare fizica), tulburarile stresului ( insomnie, nevroza cardiaca, colon iritabil, boli de piele cu etiologie psihica, obezitate), inhibitie si blocaj ( depresie, atac de panica, agorafobie, fobii) Contraindicatii sunt in cazul tulburarilor cardiace si respiratorii. In timp ce miscarea ochilor, sau alt stimul, este folosit si a fost investigat, este important sa nu se minimizeze complexitatea intregii metodologii a EMDR.

Acesta metodologie este impartita in 8 etape :

-istoria clientului si planificarea tratamentului

-pregatirea pentru EMDR

-evaluarea tintei- in care pacientul isi alege o anumita amintire si cea mai nelinistitoare imagine asociata acesteia. Terapeutul ajutand clientul sa asocieze acestei imagini un gand, o atitudine pozitiva.

-desensibilizarea si reprogramarea

-instalarea cognitiva a unei definitii proprii pozitive

-scanarea corporala

-incheierea

-reevaluarea.

Ipoteza de la care porneste Saphiro este aceea ca noi functionam disociat (cand cu o emisfera cerebrala, cand cu alta). Astfel, emisfera stanga- dominanta pentru dreptaci si invers, este sediul gandirii analitice, testarii realitatii, tacticii, planificarii, evaluarii, spiritului critic, controlului voluntacr, gandirii evenimentelor trecute si viitoare. Emisfera dreapta este sediul automatismelor, sugestibilitatii, sensibilitatii, intuitiei, vizualizarii. In starile de meditatie, relaxare sau transa hipnotica se produce o comutare de la emisfera stanga dominanta la emisfera dreapta. Traumele, stresul creeaza blocaje, clivaje si disocieri importante intre cele doua emisfere cerebrale. Saphiro si-a propus o functionare globala, o armonizare a emisferelor cerebrale prin asocierea miscarii ochilor cu sunete, a inducerii unei stari modificate de cunostinta.

METODA SAPHIRO actioneaza pe trei planuri la nivelul fiecarei emisfere

– arheocortex ( creierul primitiv) prin miscari

– paleocortex prin activarea emotional-afectiva

– neocortex prin vizualizarea amintirilor, imaginilor si intelegerea semnificatiilor dintre ele In plus, deoarece fiecare trauma este insotita de ganduri negative se realizeaza o schimbare a acestor ganduri impreuna cu inducerea unei stari de relaxare.

Avantajele acestei metode sunt durata scurta, neasocierea cu tratament medicamentos, modificarile la nivelul functionarii emisferelor cerebrale si vindecarea traumelor in serie.

Workshop-ul durează 60 ore (2 credite), timp de 5 zile.

Metoda de predare îmbină în sine partea teoretică, ce se aplică în practică în aceeași zi, pentru o asimilare mai bună și pentru dezvoltarea abilităților practice.

La sfîrșitul workshop-ului participanții vor primi certificate care atestă pregătirea în domeniul dat din partea Cabinetului de Psihologie în colaborare cu Institutul de Formare și Cercetare Socială, ULIM.

Evaluare, consiliere și dezvoltare personală